Bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland

Als je naar Nieuw-Zeeland reist dan doe je dat vooral om het land te ontdekken. Je vliegt niet de halve wereld over om daar op één plek te gaan zitten en weinig te ondernemen. Nieuw-Zeeland telt enorm veel mooie plekjes, fraaie natuurverschijnselen en andere bezienswaardigheden. Zelfs mensen die een paar maanden vakantie vieren in Nieuw-Zeeland, komen terug met het geval dat ze nog lang niet alles gezien hebben. Dat komt ook een beetje omdat een aantal bezienswaardigheden en vooral natuurgebieden tijd kosten, maar ook omdat Nieuw-Zeeland veel te bieden heeft.

Als we alle boeiende bezienswaardigheden moeten beschrijven, dan zouden we daar een hele website aan kunnen besteden. Dat is niet de bedoeling bij een ‘voor beginners’ site. We hebben daarom een selectie gemaakt van de bezienswaardigheden, attracties, mooie stukken natuur en andere bijzondere plekken in Nieuw-Zeeland die wij de moeite waard vinden.

Ons advies is om je vooral niet tot dit lijstje te beperken. Er zijn zoveel ‘kleinere’ dingen om te zien en doen in Nieuw-Zeeland. Aan de andere kant raden we je ook niet aan om te proberen alles wat op deze pagina beschreven staat te ontdekken in één vakantie. Het zou zonde zijn als je in hoog tempo van hoogtepunt naar hoogtepunt rijdt en in de tussentijd vergeet om van het land te genieten.

Regel je excursies en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Nieuw-Zeeland bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Nieuw-Zeeland.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Nieuw-Zeeland
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Nieuw-Zeeland via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Nieuw-Zeeland via Tiqets

Coromandel

De Coromandel is een schiereiland wat je ten zuidoosten van Auckland kunt vinden. Veel kiwi’s hebben hier hun vakantiehuisje staan en dat is niet voor niets. De omgeving bestaat uit verschillende baaitjes omringd door een bosrijk gebied. Het is vrij dunbevolkt, je zult vooral kleine vissersdorpjes vinden waar je terecht kunt voor een verse ‘fish and chips’.

De natuur is niet alleen heel mooi, maar ook nog eens uniek in het land. Zo heb je in de buurt van Whitianga een strand waar een warmwaterbron onderdoor stroomt. Op Hot Water Beach kun je je eigen badje graven wat zichzelf zal vullen met heet water. Zorg wel dat je voor vertrek checkt wat de getijden die dag doen, want met hoogtij is er geen ruimte om dit fenomeen te ervaren.
 Dit advies geldt tevens ook voor iedereen die het befaamde Cathedral cove wil bezoeken. Deze bijzondere rotsformatie trekt vele bezoekers naar het plaatsje Hahei. Daar start de wandeling van ruim een uur heen en terug, maar dat is dit stukje paradijs zeker waard. Een leuk feitje is dat hier ook opnames hebben plaatsgevonden voor de Narnia verfilmingen.

Voor wie liever een stevige wandeling heeft in plaats van een dagje aan het strand is er de Pinnacles wandeling. Een complete dagwandeling over rotsachtige bergen en dichte wouden. Het is oorspronkelijk aangelegd door pioniers die dit gebruikten als route om materialen te vervoeren. Maar tegenwoordig is het een van de must-do trektochten van Nieuw-Zeeland. Er is de optie om op deze lange tocht te overnachten in een van de hutten op de route. Je zult beloond worden met een formidabel uitzicht op de Kauaeranga vallei.
Er zijn nog meer dingen te ontdekken in de omgeving, er is voor iedereen wel wat. Zo heb je het marine reservaat Whenuakura waar je heen kunt paddelen, het dramatische Karangahake ravijn of de family-friendly Hauraki fietsroute.

Mount Taranaki

Dit is niet zo maar een berg zoals de naam suggereert, nee Mount Taranaki is een slapende vulkaan. Op het Noordereiland valt er veel vulkanisme te vinden, maar deze reus heeft zelfs zijn eigen beschermde natuurpark, natuurreservaat Mount Egmont. In de ruim 300 vierkante meter die het park beslaat, is dit de grote attractie. Je hoeft niet bang te zijn, de laatste keer dat hij uitbarstte was in 1854. Wel moet je, door zijn ligging aan de kust, rekening houden met het weer wat snel om kan slaan. Het gebied staat bekend om de regenval. Er valt zelfs gemiddeld zo’n 7 meter aan regen per jaar en verdiend daarmee zijn titel als meest regenachtige plek van het hele land.

De vulkaan is heilig voor de Maori cultuur en heeft zijn eigen legende. Het verhaal gaat dat de bergwezen zijn ogen had laten vallen op de berg Pihanga, de vrouw van berg Tongariro. Er volgde een gevecht waar Taranaki zijn verlies moest nemen en de bergketen verliet. Hij vond zijn plaats aan de kust ver weg van de anderen, maar men gelooft dat hij ooit het gevecht zal hervatten voor de liefde. De vele regen zou een symbool zijn van zijn liefdesverdriet.

Deze combinatie van cultuur en natuur valt te bewonderen middels een van de wandelingen door het park. Het is mogelijk om de berg op te gaan, maar het is geen makkelijke wandeling. Het wordt aangeraden je goed in te lezen en voor te bereiden voor de wandeling. De berg heeft al menig wandelaar in de problemen gebracht. De tocht zal ongeveer 8 uur duren en is het beste te doen in de maanden januari tot en met maart.

Tijdens de winter verandert het in een skioord, waar je van 11 kilometer aan piste kunt genieten. Normale wandelingen zijn tijdens de winterperiode eigenlijk niet meer mogelijk. Goed om te weten dat de lokale winter gelijk valt met onze zomer: juni tot en met augustus.

Dunedin

De stad Dunedin is in 1848 opgericht door Schotten. Zo is de naam ook afgeleid van Edinburgh, de Keltische versie luidt namelijk Dun Eidann. Naast de naam delen ze een gelijkenis: het volledige stratenplan van beide steden is hetzelfde. Verder valt het Schotse erfgoed  te zien in de St. Paul’s kathedraal en de algehele gotische uitstraling van de stad. De reis van de immigranten wordt op een indrukwekkende manier weergegeven in het Otago Settlers museum. Qua cultuur kun je ook nog het historische treinstation bezoeken, die gekenmerkt wordt door de stijl van de Vlaamse-renaissance periode. In het museum Otago zijn er vaak verschillende exposities te bezoeken met interactieve aspecten. Zo hebben ze een uitgebreide wetenschapsafdeling die erg leuk is voor kinderen.

Een andere, meer recente cultuur van de stad is de studentencultuur. Er is een grote universiteit met meerdere campussen. Dit zorgt voor flink wat levendigheid in de stad, met verschillende café’s, bars en pubs. Een van de Nieuw-Zeelandse biermerken heeft ook hun hoofdbrouwerij in Dunedin. Bij Speights kun je je biertje vers van de tap proeven en dineren in hun restaurant.

Wanneer je het stadse gedruis liever achter je wilt laten, kun je ervoor kiezen om de rust op te zoeken op het Otago schiereiland. Hier heb je een prachtig uitzicht op Dunedin zelf en kun je genieten van de natuur. Je kunt hier bijvoorbeeld zeeleeuwen, zeehonden en pinguïns spotten langs de kust. Het heeft zelfs de enige albatros kolonie die aan het vasteland van Nieuw-Zeeland ligt. Als je heel veel geluk hebt, kun je de beroemde kiwi vogel spotten in de bossen van Otago.

Andere natuurlijke wonderen kun je ontdekken door de wandelingen rondom de stad. Zoals de “Organ Pipes” die lijken op een orgelspel, natuurlijke piramides en spectaculaire tunnels op Tunnel Beach. Kortom, deze stad mag niet missen van je reis door Aotearoa