Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Nieuw-Zeeland op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Nieuw-Zeeland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

In geval kun je in Nieuw-Zeeland gebruik maken van één alarmnummer die voor zowel politie, brandweer en ambulance is. In geval van acute nood bel je naar 111.

Het noodnummer is gratis van zowel vaste als mobiele nummers te bereiken. In dunbevolkte gebieden bestaat de kans dat je geen dekking van het mobiele netwerk hebt. Je kunt 111 ook bellen als je geen beltegoed meer hebt.

In het geval dat er geen sprake is van nood, is de politie 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 105. Ook dit telefoonnummer is helemaal gratis.

Alcohol

Voor wie alcohol wil drinken in Nieuw-Zeeland is het goed om op de hoogte te zijn van de regels en wetten omtrent het kopen en consumeren van alcohol. Om alcohol te kopen moet je minstens 18 jaar oud zijn. Grote kans dat er om een ID gevraagd wordt om aan te tonen dat je achttien jaar of ouder bent. Om horecagelegenheden binnen te mogen kan er een leeftijdsgrens van 18 jaar gehanteerd worden. Als je als minderjarige wel toegelaten wordt, mag je geen alcohol kopen.

Voor het consumeren van alcohol gelden er geen regels in Nieuw-Zeeland. Er is geen wettelijke ondergrens. Dat betekent in de praktijk dat iemand die nog geen 18 is, geen alcohol mag kopen maar deze wel mag consumeren.

Drinkwater

Als je in Nieuw-Zeeland water uit de kraan wilt drinken dan kun je dat in de regel prima doen. De veiligheid van het leidingwater is overal in Nieuw-Zeeland voldoende om het te consumeren. De kwaliteit kan wel van plek tot plek verschillen.

Water in de natuur drinken, zoals uit beekjes, is niet aan te raden. Steeds vaker is het water besmet met een bacterie of een parasiet, zoals de giardia lamblia. Bij besmetting is acute buikloop vaak het gevolg. Water uit de natuur dien je eerst te koken of filteren voor consumptie.

Elektriciteit en stopcontacten

In Nieuw-Zeeland is het voltage 230 volt, waardoor Nederlandse elektrische apparaten zonder enige problemen zouden moeten werken op het elektriciteitsnetwerk van Nieuw-Zeeland. Wel gebruiken ze andere stekkers en stopcontacten dan die wij kennen. Het gaat om stopcontact type I, waarbij de stopcontacten 3 rechthoekige gaten hebben. Je hebt daarom een adapter of wereldstekker nodig om apparaten en opladers met Europese stekkers te kunnen gebruiken.

Het type I stopcontact wordt ook gebruikt in Amerikaans-Samoa, Argentinië, Australië, China, Christmaseiland, Cocoseilanden, Cookeilanden, Fiji, Kiribati, Myanmar (Birma), Nauru, Nieuw-Zeeland, Niue, Norfolk, Oost-Timor, Papoea-Nieuw-Guinea, de Pitcairneilanden, Samoa, de Salomonseilanden, Tokelau, Tonga, Tuvalu en Vanuatu.

Excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Nieuw-Zeeland bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Nieuw-Zeeland.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Nieuw-Zeeland
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Nieuw-Zeeland via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Nieuw-Zeeland via Tiqets

Fooien

Over het geven van fooien in Nieuw-Zeeland is veel zin en onzin te lezen. Binnen de Nieuw-Zeelandse cultuur is het geven van fooien helemaal niet gebruikelijk. Wat we onder de categorie ‘onzin’ scharen is dat steeds meer Nederlandse websites schrijven dat een fooi van ongeveer 10% gewaardeerd wordt als het eten goed is en het personeel vriendelijk is. De werkelijkheid is, is dat je in Nieuw-Zeeland mag verwachten dat het eten goed is en de bediening vriendelijk is. Dat is normaal in Nieuw-Zeeland. En dan een fooi van tien procent? Als je met z’n tweetjes voor 200 NZD hebt zitten eten, is een fooi van 20 dollar echt niet nodig. Wil je afronden naar boven omdat je zo happy bent met de service? Geen probleem!

Wat er de laatste jaren in Nieuw-Zeeland wel ingeslopen is, is dat in horecagelegenheden die opgezet zijn door buitenlandse ondernemers die uit een ‘fooien-land’ komen er steeds meer aangestuurd wordt op het geven van fooien. Het is een simpele wijze om het inkomen te verhogen. Toeristen zijn hier nogal gevoelig voor, locals niet omdat het niet in hun cultuur past om fooien te geven.

Geld

In Nieuw-Zeeland betaal je met de Nieuw-Zeelandse dollar. Deze munteenheid wordt vaak aangeduid met NZD of NZ$. Lokaal wordt vaak $ gebruikt om een prijs aan te duiden. Aangezien de Nieuw-Zeelandse dollar de enige officiële valuta is, is het lokaal een vanzelfsprekendheid dat het niet om de Amerikaanse maar om de Nieuw-Zeelandse dollar gaat. Als je online entreetickets, ferrytickets of andere zaken gaat boeken via een bedrijf dat in Nieuw-Zeeland gevestigd is, is de kans groot dat ze alleen maar het symbool $ gebruiken. In dat geval gaat het vrijwel altijd om de NZ$. Boek je via een internationale of Amerikaanse site, dan kan het betekenen dat de $ staat voor Amerikaanse dollars.

De euro, de Amerikaanse dollar en andere ‘vreemde’ valuta worden in Nieuw-Zeeland niet als betaalmiddel geaccepteerd. Wel kun je euro’s bij banken en wisselkantoren inwisselen voor Nieuw-Zeelandse dollars. Let hierbij goed op de wisselkoers. Die kan redelijk ongunstig zijn.

Geldautomaten
Als je bankpas op ‘wereldprofiel’ staat kun je in Nieuw-Zeeland gewoon contant geld uit de geldautomaat halen. Per opname worden kosten berekend, die vooraf getoond worden in het scherm. Je moet deze kosten accepteren voordat de transactie plaatsvindt. Mocht je het tarief te hoog vinden dan kun je op dat moment de geldopname nog stopzetten.

In grote steden vind je volop geldautomaten. In kleine dorpen en meer afgelegen plekken kan het soms wat lastiger zijn om geld op te nemen.

Vooraf Nieuw-Zeelandse dollars kopen
Je kunt voor je vertrek naar Nieuw-Zeeland al in Nederland je Nieuw-Zeelandse dollars aanschaffen. Als je via GWK Travelex je NZ$ bestelt dan kun je die bij vertrek op Schiphol ophalen.

Bekijk de huidige wisselkoers NZ$ <-> EUR en bestel je NZ$ meteen online.

Betalen met een creditcard
Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd in Nieuw-Zeeland. De creditcards van VISA en MasterCard zijn de meest geaccepteerde kaarten. Met American Express betalen kan op minder plekken. Als je redelijk veel met je creditcard wilt betalen en geregeld borg moet staan tijdens je reis naar Nieuw-Zeeland, kan het handig zijn om (tijdelijk) je limiet te verhogen als jouw bank dat toestaat.

Maten, gewichten en temperaturen

Als je naar Nieuw-Zeeland reist dan krijg je te maken met het metrieke stelsel. Dat betekent dat ze werken met meters en liters, alsmede met alle afgeleiden hiervan. Temperaturen worden aangegeven in graden Celsius. Dat betekent dat je niets om hoeft te rekenen als je in Nieuw-Zeeland, met uitzondering van de valuta (Nieuw-Zeelandse dollars naar euro’s).

Reisdocumenten en visum

Om naar Nieuw-Zeeland te reizen dien je over een geldig paspoort dat tenminste nog drie maanden geldig is na het geplande vertrek vanuit Nieuw-Zeeland. Je moet bij aankomst in Nieuw-Zeeland aan kunnen tonen dat je doorreist naar een bestemming waar je toestemming voor hebt om er naar door te reizen. Stel dat je volgende bestemming China is, dan moet je je betaalde ticket naar China en je goedgekeurde visum voor China kunnen laten zien. Vlieg je naar bijvoorbeeld Singapore of Hongkong, dan is het als houder van een Nederlands paspoort voldoende om te laten zien dat je een betaald en bevestigd vliegticket naar die bestemming hebt. Hetzelfde geldt voor als je vanuit Nieuw-Zeeland terugvliegt naar Nederland. Ook in dat geval moet je je (retour)ticket kunnen laten zien.

Als je als toerist naar Nieuw-Zeeland reist voor een aaneengesloten periode die korter is dan drie maanden, dan heb je geen visum nodig. Wel heb je een elektronische toelating nodig; een zogenaamd New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA). Die vraag je via internet aan. Doe dat bij voorkeur 72 uur voor vertrek naar Nieuw-Zeeland, omdat het tot drie dagen kan duren voordat de aanvraag verwerkt is.

Een NZeTA kan aangevraagd worden via de officiële website van de Nieuw-Zeelandse overheid. De kosten bedragen NZD 12,- per persoon. Veel internationale bezoekers, inclusief wij Europeanen, moeten naast de NZeTA-kosten ook NZD 35,- per persoon betalen aan International Visitor Conservation and Tourism Fee. De totale prijs komt daardoor uit op 47 Nieuw-Zeelandse dollars, wat in de praktijk neerkomt op ongeveer 25 tot 30 euro.

Je NZeTA is maximaal 2 jaar geldig. Als je paspoort binnen die twee jaar vervangen wordt of moet worden, heb je een nieuw NZeTA nodig, Met een NZeTA kun je binnen een periode van 2 jaar een onbeperkt aantal keer naar Nieuw-Zeeland reizen, met de beperking van maximaal 3 maanden aaneengesloten en maximaal 180 dagen per jaar.

Als je langer dan drie maanden aaneengesloten als toerist naar Nieuw-Zeeland reist, dan heb je een visum nodig. Er zijn veel andere gevallen waarbij een visum verplicht is, bijvoorbeeld als je gaat werken, studeren, stage gaat lopen of als au pair aan de slag gaat in Nieuw-Zeeland.

Tijdsverschil

Als je naar Nieuw-Zeeland reist dan krijg je te maken met aardig wat tijdsverschil. Hoe groot het tijdsverschil exact is, hangt af van het moment in het jaar. Zowel Nieuw-Zeeland als Nederland kennen wintertijd en zomertijd, alleen lopen die in Nieuw-Zeeland precies tegenovergesteld aan die bij ons. Dat komt omdat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt en daardoor tegenovergestelde seizoenen kent. Op het moment dat het daar zomer is, is het bij ons winter. Omdat er verschillende dagen zijn waarop er omgeschakeld wordt van wintertijd naar zomertijd (en andersom), bestaan er twee tussenperiodes met een ander tijdsverschil.

Tijdens onze zomertijd is het in Nieuw-Zeeland 10 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Nieuw-Zeeland 12 uur later.

Er zijn twee periodes waarin het tijdsverschil 11 uur bedraagt:
– tussen de laatste zondag van maart en de eerste zondag van april
– tussen de laatste zondag van september en de laatste zondag van oktober